XVII. Gorazdov literárny Prešov

17.12.2012 Prešov

Decembrový, zasnežený Prešov, vianočná atmosféra, uzimení, ale usmievaví ľudia, ktorí si navzájom prajú požehnané sviatky plné lásky a pokoja sú milou kulisou pravidelne skrášľujúcou atmosféru stretnutia najúspešnejších autorov, ktorí sa zapojili do súťaže v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy Gorazdov literárny Prešov. Nie inak tomu bolo aj v tomto roku, keď sa 8. decembra stretli v priestoroch malej scény Divadla J. Záborského v Prešove autori, ktorí prispeli do tejto súťaže a ktorých práce boli ocenené ako najkvalitnejšie. Práve v tento deň sa na jej pôde konalo slávnostne vyhlásenie výsledkov XVII. ročníka Gorazdovho literárneho Prešova.
Vyhlasovateľmi podujatia boli Prešovský samosprávny kraj, DJZ – útvar osvetovej činnosti Prešov, Národné osvetové centrum Bratislava, Spoločnosť svätého Gorazda Bratislava, Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov. Spoluvyhlasovateľmi súťaže boli v tomto roku Cyrilometodská spoločnosť Bratislava, Gorazdus n. o. Prešov, Knižnica P. O. Hviezdoslava Prešov, Matica slovenská Martin, Oblastná rada Matice slovenskej Prešov, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Spolok sv. Cyrila a Metoda Michalovce, Spolok sv. Vojtecha Trnava, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Svetové združenie Slovákov v zahraničí. Podujatie sa ako súčasť XXIII. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2005 – 2015 v tomto roku konalo opäť pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.
Súťaž si ako svoje základné ciele vymedzila prispieť k poznaniu života a diela sv. Gorazda, iniciovať tvorbu duchovnej poézie, prózy a drámy na Slovensku, vytvárať platformu pre odborné usmerňovanie predmetnej tvorby a tvorivého dialógu autorov. Tieto ciele zaujali aj v tomto roku mnohých autorov, o čom svedčí ich vysoká účasť na súťaži ako aj úroveň zaslaných príspevkov. Súťaž bola vyhlásená v januári 2012 a do októbra sa do nej zapojilo 62 autorov, 23 detí, 14 autorov prispelo v sekcii prózy, 3 autori v sekcii drámy a 23 autorov zaslalo príspevky do sekcie poézie.
Ich tvorbu hodnotila porota v zložení Doc. Marta Součková, PhD., PhDr. Peter Karpinský, PhD. a Mgr. Ján Gavura. PhD. ktorí o umiestnení literárnych autorov rozhodli nasledovne:
V sekcii poézie prvé miesto získala Erika Virostková a Veronika Grešová. obe zo Starej Ľubovne. Druhé miesto patrili Nine Kollárovej /Stará Ľubovňa/a Zuzane Martiškovej /Topoľčany/. Tímea Kónyová /Prešov/ a Adam Štefunko /Bratislava/si odniesli diplom a ceny za tretie miesto. Čestné uznanie bolo v tejto sekcii udelené Márii Admčíkovej /Považany/ .
V sekcii prózy bolo najvyšším ocenením druhé miesto, ktoré patrilo Kataríne Želinskej /Sabinov/ a Jozefovi Mydlovi /Prešov/. Ľubica Hvizdová – Kustrová /Košice/, Natália Ličáková /Fulianka/ a Milan Maťaše /Trenčín/ sa podelili o tretie miesta. Práce Andrei Nákačkovej /Nižná – Tvrdošín/ a Jozefa Páleníka /Svinná/ boli ocenené tretím miestom.
V sekcii drámy boli čestným uznaním ocenení dvaja autori, a to Katarína Želinská /Sabinov/a Stanislav Vančo /Bratislava/.
Najviac autorov bolo už tradične ocenených v kategórii detskej tvorby, kde porotu zaujala tvorba siedmich prispievateľov. Najvyššie ocenenie - prvé miesto – patrilo Barbore Plutovej /Stará Ľubovňa/ . Filip Mišenčík /Sabinov/ a Jana Biganičová /Stará Ľubovňa/ sa podelili o druhé miesto. Renáta Stričová /Stará Ľubovňa/ a Adriána Škrková /Sučany/ si „vypísali“ tretie miesta. Čestné uznania si odniesli Nina Jatyelová /Rabča/ a Samuel Ondrija /Prešov/.
Na návrh organizátorov boli udelené aj 2 mimoriadne ceny, Cena neziskovej organizácie Gorazdus pri SSOŠ Elba v Prešove a Cena oblastného pracoviska Matice slovenskej v Prešove. Tá 1. patrila Stanislavovi Vančovi, Jozefovi Páleníkovi, Nine Jatyelovej . Cenu Matice slovenskej si odniesli Renáte Stričovej a Ľubici Hvizdovej – Kustrovej.
K prítomným autorom sa prihovorili PeadDr. Miroslav Holečko, kurátor pre kresťanské tradície NOC v Bratislave a PhDr. Ladislav Matisko, predseda Krajskej rady Matice slovenskej, ktorí im vyslovili uznanie za ich tvorbu a snahu rozvíjať literatúru na kresťanských tradíciách. Zúčastnených listom pozdravil Mons. Dr.h.c. Ján Hirko.
V slávnostnom umeleckom programe vystúpil Gréckokatolícky katedrálny spevácky zbor pod vedením Valérie Hricovovej. V pôsobivej interpretácii Petra Lejka, herca DJZ v Prešove, odznel úryvok z básne P. O. Hviezdoslava Žalm na tisícročnú pamiatku vierozvestcov Cyrila a Metoda. Texty víťazných poetiek boli zarecitované v podaní Miriamy Sabovej a Radky Balážovej /ZUŠ M. Moyzesa Prešov/.
Všetci ocenení autori si odniesli do svojich domovov diplomy a zborník zostavený z ich prác, knižné publikácie a vecné ceny, ktoré im darovali vyhlasovatelia a spoluvyhlasovatelia súťaže. Podujatie sa konalo s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Matice slovenskej.

Druhej časti - pracovnému semináru zameranému na analýzu ocenených textov - bolo venované poobedňajšie stretnutie autorov s členmi odbornej poroty.
Gorazdov literárny Prešov vstúpil do záveru druhej dekády svojej existencie. Opätovne potvrdil svoj význam v živote začínajúcich literárnych autorov. Veríme, že aj v nasledujúcom ročníku potvrdí svojou kvalitou vzrastajúcu úroveň predchádzajúcich 16 ročníkov a už dnes sa tešíme na stretnutia s novými textami a ich autormi.

V Prešove, 14. 12. 2012

PhDr. Dagmar Rusnáková,
metodička DJZ – útvar osvetovej činnosti
 

Vyberte región